Asil to jedna z najstarszych ras kur na świecie, licząca sobie co najmniej 3000 lat. Jest to stara, azjatycka rasa kur bojowych.

W ich hodowlę trzeba włożyć dużo więcej serca niż przy innych rasach. Kury te mają tylko dwa okresy lęgowe w roku. Kury są bardzo dobrymi matkami i z wielką troskliwością opiekują się młodymi, które za sobą wodzą. Jeżeli chcemy młode kury tej rasy pokazywać na wystawach w klasie junior, to powinniśmy przeprowadzać lęgi najlepiej już w lutym, a najpóźniej w marcu, ponieważ potrzebują one minimum 8 miesięcy, aby ich wszystkie cechy byty na tyle wykształcone, żeby mogły być prezentowane podczas jesiennych wystaw. Asile osiągają pełną dojrzałość po skończeniu 14 miesięcy.

Kura rasy asil ma na malej głowie pojedynczy, mały grzebień typu groszkowego i ledwo zauważalne dzwonki. Oczy umieszczone głęboko, barwy brązowej.

Tułów średniej wielkości, o mocnej kości, szeroki i muskularny z mocnymi, dobrze przylegającymi do ciała krótkimi piórami. Sylwetka jest bardzo elegancka, a charakter bardzo wojowniczy - szczególnie u kogutów. Dlatego też młode koguty, które będą pokazywane na wystawach, wcześnie należy umieścić w klatkach podobnych do wystawowych, aby się do nich przyzwyczaiły Dzięki temu będą o wiele spokojniejsze.

Grzbiet powinien być krótki i szeroki, widziany z góry ma przypominać jajo. Pierś szeroka, dobrze wysklepiona i plaska, jak u wielu innych ras bojowców.

Uda średniej długości, bardzo muskularne. Nogi krótkie, grube, barwy żółtej. Ogon zamknięty, lekko pochylony do dołu. Sierpówki krótkie, wąskie i lekko wygięte, pod nimi rzadko rozstawione sterówki.

Spotykane są w następujących odmianach barwnych upierzenia: czerwono-wielobarwna, niebiesko-wielobarwna, dzika, brązowo-bażancia, niebiesko-srebrzystoszyja, złocisto-pszeniczna, biała, niebieska, czarna biało nakrapiana, srokata czerwona oraz u miniatur biała, czerwono-wielobarwna, żółto-wielobarwna.

Podczas punktacji barwa jest ostatnim i najmniej liczącym się kryterium. Miniatury kur tej rasy praktycznie niczym nie różnią się od formy dużej.

Waga: kogut 2000 do 2500 g, kura 1500 do 2000 g

Miniatura: kogut 1000 g, kura 900 g

Masa jaja: 40 g, miniatura: 30 g

Nieśność roczna: 180 jaj, miniatura: 150 jaj

Barwa skorupy jaja: kremowa, przechodząca w brązową

Wielkość obrączek: kogut 20, kura 18; miniatura: kogut 15, kura 13